Når hvalpen bider

Artikel af Nille Andersson- Dyreadfærdsterapeut

Av Av, hvalpen bider!

Er du ved at blive gråhåret i frustration over at det lille nye firbenede familiemedlem er ved at forvandle dine og resten af familiens arme og ben til noget, der mest ser ud til at have været i åben kamp med en tjørnebusk?

Du er ikke alene!

Du vidste selvfølgelig godt at hvalpe bed lidt i fingre, men nu læser du dette fordi du spekulerer på om din hvalp er helt normal, når den bider SÅ meget. Og der kan jeg berolige dig med at ja, den er helt normal og bare rolig. Det går over!

Det er sådan, at nogle hvalpe legebider mere end andre. Det er der mange faktorer, der har indflydelse på. Dem kigger vi nærmere på og så ser vi på hvad du kan gøre ved det, så bideriet hurtigere stopper og ikke udvikler sig til konflikter og en dårlig relation mellem dig og hvalpen.

Hvorfor bider hvalpe?

Når hvalpen bider i dine fingre, tæer og arme (eller måske næse), så er det fordi den gerne vil lege. Uanset hvor mærkeligt det synes for os, at lege med tænderne, så er det sådan at hvalpe lege med hinanden. Du så det måske, da du hentede hvalpen hos opdrætteren, at den legede med sine søskende, ved blandt andet at bide hinanden i pelsen. Når hvalpe på denne måde bider hinanden og deres forældre i leg, så lærer det hvor hårdt man kan bide uden at skade. Det er det der kaldes bidehæmning. Og det vil vi GERNE have at hvalpen lærer. Så ved den nemlig instinktivt som voksen, at den ikke skal bide hårdt i mennesker eller andre hunde, hvis den kommer i en konflikt, men at den godt kan bide hårdt i legetøj eller bytte.

Men nu har den ingen søskende mere og den har stadig et stort behov for at lege, som en del af sin udvikling og her går det så ud over dig!

Mennesker har bare ikke pels at bide fat i og vores hud er meget mere sart, så det gør meget mere ondt på os, end det gør på en anden hvalp. Det er dette hvalpen skal lære, når den vil lege med mennesker. Hvalpen skal med andre ord lære at hæmme sit bid i første omgang, så den ikke bider for hårdt og derefter skal den lære, at det slet ikke er ønsket, at den bruger sin mund på os i leg, med mindre den er inviteret til det.

Men min hvalp er meget voldsom og knurrer i mens?

Den har jeg som hundetræner hørt mange gange og ja, nogle hvalpe er nærmest små krokodiller der bider til højre og venstre og nemt kører så højt op, at der kommer knurren og hvalpen faktisk virker aggressiv.

En fællesnævner for årsagen til dette er at mennesket har enten leget for vildt med hvalpen, med hænderne og /eller har straffet hvalpen for at bide ved at tage fat i den fysisk med hænderne. Begge dele kan få en hvalp til at øge både styrken og hyppigheden af sine bid. Lidt i stil med at den oplever at hvis mennesket ”leger” hårdt, så gør hvalpen også!

Dertil skal så lige siges at det er normalt og helt ok at en hvalp eller voksen hund knurrer i leg. Det gør den også med andre hunde og er ikke tegn på aggression. Det kan tage lidt øvelse og lære at se hvornår knurren er i leg og hvornår det er alvor. Men det er hundens kropssprog der afslører det. Når hunden knurrer i alvor, så bliver kroppen helt stiv blikket hårdt. Det er en advarsel de fleste instinktivt forstår.

Ulvetimen:

Du har måske også opdaget, at din hvalp det meste af tiden er sød og ikke bider ret meget, men pludselig, typisk om aftenen, så går den helt bananas og bider i alt og ingenting og det du plejer at gøre for at få den til at stoppe virker ikke?  Hvis du kender det, så er du bestemt ikke den eneste der har oplevet en hvalpe-ulvetime. Denne opstår typisk når hvalpen er overtræt og faktisk burde tage en lur, men ikke selvkan finde ud af det. Her er forsøg på at stoppe hvalpen spildt og vil oftest bare føre til yderligere konflikter.

At få hvalpen til at stoppe med at bide.

Som tidligere nævnt, så ønsker vi ikke med det samme at stoppe alt bideri, selvom man umiddelbart kunne tænke det var dejligt.

Vi vil jo gerne have at hvalpen lærer at hæmme sit bid overfor mennesker, så den ikke bare bider til, hvis lille Frederik på 5 år kommer til at hive den i ørerne, når den er voksen, men nøjes med en markering.

Første fase med en ny hvalp er derfor at starte med at reagere på de bid, der gør ondt. Du lærer hurtigt at mærke om hvalpen er forsigtigt eller bider mere til. Når du reagerer, så sig AV eller den der Ah Ah lyd, hold din hånd stille og vent til hvalpen stopper/flytter sin mund. Og så roser du meget med stemmen – Dyyyyygtig. Og put så noget legetøj i gabet på hvalpen, som den gerne må bide i og leg lidt med den med det. Samme proces gentager du hver ENESTE gang hvalpen bider hårdt. Se video: https://www.youtube.com/watch?v=HjjtNiKCjnU&t=316s

Når du efter nogle uger (en hvalp på mindst 12 uger) på denne måde har en hvalp, der virker til at være klar over, at det ikke er godt at bide hårdt, men at man skal bide i legetøj, for at lege med mennesker, så gå du over til at reagere på også de milde bid. På samme måde som ovenfor.

Hvis hvalpen i løbet af en legesession kører op og pludselig ikke er til at stoppe, så gå fra hvalpen. Gå om nødvendigt ind i et andet rum i 30 sekunder. Du skal signalere til hvalpen at legen stopper, hvis man bider for hårdt. Når du kommer ud til hvalpen igen, så skynd dig at få den til at gøre noget, du kan rose den for. Ex. Sit.

Hvad skal du IKKE gøre!

Aldrig opfordre hvalpen til at bide i hænderne, ved at bruge dem direkte til at tumle med hvalpen. Hvis du bruger dine hænder til at mosle hvalpen med, så vil den opfatte at hænder er noget man skal bide i! Brug altid legetøj. Lær den at når vi leger sammen, så bider den i legetøj og ikke i hænder.

Lad være at følge diverse råd om at tage hårdt fat i hvalpen på nogen måde, når den bider. Dette har fået mange hvalpe til at bide endnu hårdere. Måske ikke den der straffede hvalpen, men så andre den ”tør” gøre det ved. Husk hvalpen leger bare.

Undgå at øge konflikten. Især hvis du oplever en ulvetime og hvalpen går bidebananas. Her hjælper den normale træning normalt ikke, så det du skal er faktisk at få hvalpen til at forstå, at den er træt. Det kan man gøre på flere måder. Og har du en hvalp der ofte har en ulvetime, så se på den aktivitet hvalpen udsættes for. Er der noget der er for overstimulerende for hvalpen?

Prøv noget af følgende næste gang:

Vælg en metode du tænker kunne fungere for jer og prøv den nogle gange i træk før i opgiver den og prøver en ny. Hvalpen skal lige finde ud af det. Den burde blive hurtigere og hurtigere til at slappe af, hvis metoden er korrekt.

Ignorer hvalpen. Sæt fødderne op i sofaen, forlad rummet, luk hvalpen ud i haven/bag en låge/ i bur sammen med noget beskæftigelse. Du skal selvfølgelig kun bruge et bur, hvis hvalpen er vandt til at sove/bruge dette og er tryg ved det. Og du skal give hvalpen noget den må bide i derinde. Ex. Tyggeben, aktivitets legetøj med foder i, en gulerod el. lignende.

Hvis du ikke har mulighed for at lukke hvalpen lidt væk, men hvor den stadig kan se dig, så prøv at sætte den i snor og bind den, hvor den ikke kan bide i noget forkert og ignorer så hvalpen. Giv den noget tilladt at bide i. Hvalpen burde, med alle ovennævnte forsøg, finde ud i løbet af få minutter opgive at komme til dig og opdage at den er træt og falde i søvn/falde til ro. Så kan du lukke den ud igen/slippe den fri.  Den burde hurtigere og hurtigere lære at finde ro på denne måde og hvis ikke, så skal du skifte metode.

Et lille OBS til sidst er, at hvis intet af ovenstående virker og hvalpen vedbliver at bide nærmest mere eller voldsommere jo ældre den bliver, så kan der overvejes at hunden kan have et fysisk problem der giver den smerter eller ubehag. Og derved en lav stresstærskel og opfarende adfærd. Gennemgå dette med din dyrlæge og en erfaren hundetræner.

God træning og sidst men ikke mindst, husk at det går over. Når hvalpen er omkring 4-5 måneder, så bider de fleste ikke ret meget eller slet ikke mere😊

Del siden